Ülker
Türkiye’nin en köklü, en güçlü, yerli ve milli markalarından birisidir. Kuruluşu 1944’lü yılların başlarına dayanmaktadır. Ülker’in temelleri Merhum Sabri Ülker, Asım Ülker kardeşler tarafından Eminönü Nohutçu Han’da atılmıştır. Tüketicilerle arasındaki iletişim kanallarını sürekli açık tutan Ülker, şeffaflık ilkesini tüm faaliyetlerinde öncelik haline getirmiştir. Başlangıç yıllarında bisküviyle anılan Ülker, 1970 yılından itibaren çikolatalı ürünler, gofret ve çikolata, 1990’dan itibaren kek, süt, bitkisel yağ ve 2000’li yıllarda ise mutfak ürünleri, içecek gibi farklı alanlardaki ürünlere tüketicisiyle buluşturdu.
Melodi
Melodi Çikolata’nın temelleri, 1957 yılında Kemal Taşar tarafından Samsun’da atılmıştır. Çikolatacılık mesleği ile ilk kez babasının Samsun’daki çikolata ve şekerleme dükkânında tanışan Kemal Taşar, 1968 yılında geldiği İstanbul’da Melodi adı ile üretime başlamıştır. Girişim ve yatırımları, başarısına paralel olarak sürekli devam ettirilen Melodi Çikolata, yıllar içerisinde Türkiye’nin önde gelen butik çikolata üreticisi ve çikolata tedarikçisi konumunu almıştır.
Mabel
Mabel Çikolata, geçmişte olduğu gibi gelecekte de takdir gören lezzetli çikolatalar sunmaya devam eden bir firmadır. Mabel çikolatalarının bugünkü lezzetine ulaşması için 10 yıllık bir hazırlık süreci yaşandı. Önce teknoloji ve ambalaj alanındaki küresel gelişmeler Mabel’e entegre edildi. 1992 yılına gelindiğinde ise Mabel; ağırlıklı olarak Belçika ve İsviçre tatlarıyla harmanlanan özel çikolata reçetesine kavuşarak çikolatada lezzet devrimine imza attı. Bugün kalite ve çeşitte yükseltilen çıta ile ürün gamını 500’e çıkaran Mabel; geleneksel çikolata anlayışını son teknolojiyle üretimini yaptığı bantlardan büyük küçük herkesin evlerine, sıcak gülüşlerine, kısaca hayata taşıdı.
Artu
2014 yılında kurulan Artu Çikolata, çikolata sektöründe önemli yeniliklere imza atmıştır. Eminönü’nde ufak bir butik çikolata atölyesi olarak Gıda sektörüne giren Artu çikolataları kısa sürede kurumsal bir kimliğe hızlı bir geçiş yapmıştır. Madlen çikolata, çakıltaşı çikolata, tablet çikolata, kaşık çikolata denilince ilk akla gelen markalardan birisi haline gelmiştir. Usta işi el değmeden üretilen çikolatalarını gururla geleceğe taşıyan Artu Çikolata geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.
Modern
Karaman’ın sanayileşmesine ilk harcı koyan ve ülkemiz bisküvi sektörünün öncülerinden olan Abdullah Tayyar 9 Mart 1951 tarhininde Konya’nın Hadim ilçesinde doğdu. Üst seviye mücadele ve başarı odaklı bir karaktere sahip olan Abdullah Tayyar 1970 li yıllarda Karaman’a gelerek ticarete başladı. Bilahare 20 kişinin çalıştığı mütevazi bir imalathane ile gofret üretimine başladı. Çok geçmeden bugün mevcut olan organize sanayi bölgesine gelerek çok daha büyük kapasiteli tesisleri azim, cesaret ve büyük fedakarlıkla kurdu. Bugün yaklaşık 3000 çalışanının Karaman ve Ülke ekonomisine ciddi değerler kattığı bir gelişim hamlesinin banisi olan Abdullah Tayyar 2004 yılı aralık ayında ebedi aleme göçtü. Ardında bıraktığı Modern Çikolata tesisleri; Tayyar Yatırım’ın gıda sektörüne yaptığı yatırımla yıllık 140.000 ton kapasiteye ve 30 yıllık sektör tecrübesine sahip ekibi ile üretim yapmaktadır. Portföyünde bisküvi, çikolata, kek, kraker, çikolata bar, gofret ve kremalı çikolata olmak üzere 7 ana kategoride 300’den fazla ürün barındırır. Ülker’in, 1999-2014 yılları arasında Kazakistan, Ukrayna, İstanbul ve Karaman yatırımlarının bir iş ortağı olan, Tayyar Yatırım, 2014 yılında hisselerini sattı ve aynı sektörlerde çalışmalarına devam etmek için Modern Çikolata fabrikası kurdu.
Elvan
1952 yılında İstanbul’da bir şekerci dükkânında başlayan Elvan Gıda’nın tatlı yolculuğu, bugün 6 tanesi yurt içinde, 2 tanesi yurt dışında bulunan fabrikaları ve 3000’e yakın çalışanı ile uluslararası bir kimliğe bürünmüş; artan ürün gamı ile paralel Elvan Gıda, Cici Çikolata, ANL Gıda, Cicisüt, Intersweet, Element ve Ahmet Hamdi Makine şirketleri ile bir şirketler grubu haline gelmiştir. Elvan Şirketler Grubu’na bağlı Intersweet şirketi; 5 kıtada 100’ün üzerinde ülkeye yaptığı ihracat ve 200 milyon $’a yaklaşan cirosuyla Türkiye’de sektöründeki en büyük 5. ihracatçı firma konumundadır. Grubun Element Gıda şirketi ile hammadde tedariki sağlanmakta; Cici Süt şirketi ile pst ve süt tozu üretimi yapılmakta; Ahmet Hamdi Makine şirketi ile üretimde ihtiyaç duyulan yeni teknolojiler geliştirilmektedir. Cici, Elvan, ANL, Cicisüt markalarına sahip Elvan Grubu; kek, kruvasan, şeker, jelly şeker, çikolata, gofret, bar, süt tozu ve pst ürün gamı ile her geçen gün yaptığı yeni yatırımlarla ürün kategorisini genişletmektedir. 2010 yılında Elvan Grubu’na katılan Cici Çikolata San. ve Ticaret A.Ş. firması 2013 yılında yakaladığı % 1856 büyüme oranı ile Türkiye’nin en hızlı büyüyen 3. şirketi olarak seçilmiştir. 2012 yılında faaliyete geçen Ar-Ge Merkezi ile Elvan; Türkiye’de gıda sektöründeki ilk Ar-Ge Merkezini kurmanın haklı gururunu yaşamaktadır. Elvan Gıda, her yıl Candy Industry tarafından hazırlanan ve Dünyanın En iyi Şekerleme Firmaları’nı sıralayan “Global 100” listesine 2013 yılında 81. sıradan girerek sektördeki başarısını uluslararası platforma taşımış; ayrıca Türkiye’den dünya markaları çıkarma programı olan Turquality marka destek programı kapsamına dahil edilmiştir.
Eti
Eti, Onursal Başkanı ve Kurucusu Firuz Kanatlı’nın, projesini kendi elleriyle çizdiği ilk tesisle 1962 yılında üretime başladı. Sektöründe her zaman yeniliklerin ve ilklerin markası olan, Türk halkına daha iyisini vermek için çalışan Eti, bu lezzet yolculuğunda, her biri damaklarda ve zihinlerde iz bırakacak ürünler zinciri oluşturdu. Türkiye’nin ilk lifli bisküvisi Burçak, ilk hazır kızarmış ekmeği Etimek, ilk sanayi tipi keki olan Üzümlü, Meyveli ve Kakaolu Dilim Keki, ilk paketlenmiş turtası Turti, ilk glutensiz ürünler markası Pronot ve ilk ıslak keki Browni, benzersiz lezzetleri ile Türk halkının hayatına girdi, kısa sürede vazgeçilmez hale geldi. Besteci ve söz yazarı Sn. Oktay Tem’e ait “Bir Bilmecem Var Çocuklar” cıngılı, sözleri ve müziği ile sadece çocukların değil, büyüklerin de kalbinde taht kurdu. Eti sektöre yön veren yenilikçi yaklaşımı ile yıllar boyunca pek çok ödüle layık görüldü. Birçok girişime ilham verdi ve Türk halkının damak zevkini geliştirdi. 2003 yılında Eti için yeni bir dönem başladı. Eti’nin Kurucusu ve Onursal Başkanı Firuz Kanatlı’nın “Bir uygarlık savaşı” olarak nitelendirdiği TPM (Toplam Verimlilik Yönetimi), Eti’de fabrika yönetim yaklaşımı olarak benimsendi ve yeni başarılara imza atıldı. Bu yönetim yaklaşımını planlı, titiz ve azimli bir şekilde uygulayan çalışanları sayesinde Eti, Japon Fabrika Bakım Enstitüsü tarafından “TPM Ödülleri”ni 8 defa kazandı. Eti’nin aldığı ödüller bununla da sınırlı kalmadı. “Capital En Beğenilen Şirketler” listesinde bisküvi ve çikolata sektöründe 2013 ve 2014’te üst üste birinci seçilen Eti, bugün Türkiye’nin 72 farklı ilinde 7.000’den fazla çalışanı istihdam ediyor. İnovatif bakış açısı ve kendi üretim teknolojisini geliştirme gücü ile Türkiye’nin en büyük 100 sanayi kuruluşundan biri olarak dünya pazarlarında rekabet eden Eti, yarım asırdan fazla tecrübesi, kaliteli, yenilikçi ve benzersiz lezzetleriyle hayata keyif ve mutluluk katmaya devam ediyor.
Pelit
Pelit Pastaneleri’ni kurmadan önce 19 yıl boyunca bir pastanede çalışan Kazım Ayan, 1957 yılında üç çalışma arkadaşı Manol Usta, Hari ve Hristo ile beraber Tepebaşı’nda Pelit Pastaneleri’nin temelini attı. Kalitesi ve lezzetiyle rakiplerinden farklılaşan Pelit, kısa sürede sanatçıların, siyasilerin, yabancı ve Levantenlerin müdavimi olduğu bir pastane-kafe haline geldi. Müşteri talebinin hızla büyümesi sonucu 1967 yılında Osmanbey Rumeli Caddesi’ndeki şubesi hizmete girdi. Şişli imalat tesislerinde gerçekleştirilen pastacılık üretimi, 1994 yılında çikolata tesisinin de kurulmasıyla Esenyurt’ta inşa edilen modern tesislere taşındı.
Godiva
Godiva Chocolatier Godivachocolatier. Özel Şirket Kurucu Joseph Draps Genel merkezi: New York, New York Hizmet verilen alanlar Global Ürünler: Çikolata, truffle, kahve, kakao, bisküvi Sahibi Yıldız Holding Websiti: www.godiva.com Hediyelik Godiva çikolata kutusu Godiva Chocolatier, seçkin bir çikolata ve çikolata ürünleri üreticisidir. Godiva 1926 yılında Pierre Draps tarafından kurulmuştur. 2007’de Ülker grubunun da sahibi Yıldız Holding tarafından 850 milyon dolara satın alındı. Şu anda Amerika, Avrupa ve Asya’da toplam 84 ülkede 450’den fazla butik mağazaya sahip olan marka 10.000’in üzerinde toptancıya da ürün vermektedir.
Şölen
1989 yılında Gaziantep’te kurulan Şölen 32 yıllık bir firmadır. Ülkemizin en bilinen firmalarındandır. Usta tecrübesiyle atıştırmalık, çocuk ürünleri, hediyelik ve ikramlık ürünler kategorisindeki zengin ürün portföyü ike hizmet vermektedir. Şölen yenilikçi bir vizyona sahiptir. Gıda güvenliği, hijyen ve kaliteyi odağına alarak faliyetlerine devam etmektedir. Ayrıca İstanbul ve Gaziantep illerimizde Arge merkezleri vardır.
Bolçi
Bolçi’nin öncelikli hedefi, yurtiçinde satış noktası ve bayii ağını arttırarak, Türk tüketicisinin tamamına ulaşmak, yurtdışında pazarı büyütmek amacıyla zaten var olan ihracatını arttırmaktır. 2011 sonuna kadar ismini aldığı Bolu Çikolatası’nı yine ön planda tutarak draje, tablet, spesiyal ve madlen çikolata gibi ürünleri de tamamen kendi olanaklarıyla üretmek için çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Bununla birlikte Avm ve seçkin gross marketlere yönelik özel konsept ve tasarıma sahip Bolçi Chocoland Corner’larını arttırmayı hedeflemektedir. Bambaşka bir çikolata keyfi sunan Bolu Çikolatası’nın ta kendisi Bolçi, baştan sona yenilenen yüzü, ürün çeşitleri ve devamlı yükselen kalite anlayışıyla 2011 yılında “Çok daha farklı bir Bolçi” müjdesini de tüketicileriyle paylaşmaktan onur duymaktadır. Bolçi, 2011 başı itibariyle Bitter, Sütlü, Beyaz Çikolata Kaplı, Fındıklı, Bademli, Antep Fıstıklı, Cevizli ve Yer Fıstıklı olmak üzere 15 farklı çeşitte ve 94 farklı ambalajda pazara sunulmaktadır. Onlarca ambalaj ve yeni ürün çeşitleri içinse arge çalışmaları sürmektedir. Bolçi markasının sahibi Deniz Gıda Ltd. Şti Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Aksoy, çikolata ve unlu mamuller konularında Dünya’nın saygın gıda eğitim merkezlerinden sertifika sahibidir. Bolçi’yi taklitlerinden ayıran özel formülü oluşturmak, Hasan Aksoy ve uzmanlar tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde yaklaşık 1 yıl sürmüştür. Doğal hammaddelerin özenle seçildiği Bolçi ürünlerinde kullanılan kuruyemişler ve çikolata da başından beri 1. sınıf ürünler tercih edilmektedir. Bu kalite ve güven yaklaşımı Bolçi’nin vazgeçilmezlerindendir. Tüm çeşitlerde kuruyemiş miktarı % 50’dir ve hiçbir kimyasal koruyucu katkı kullanılmamaktadır. Bolçi, kesinlikle alkol, domuz yağı ve ürünleri içermemektedir. 2002 yılında üretime başlanılan imalathane, şu an yerini aylık 180 ton kapasiteye sahip, Argeve projesi Bolçi tarafından gerçekleştirilip yerli & yabancı mühendisler tarafından üretilen ekipmanlarla donatılmış bir tesise bırakmış durumdadır.
Elit
Elit Çikolata ve Şekerleme A.Ş., 1924 yılında “Elite Çikolata, Meyveli Şeker ve Karamela Fabrikası” adı altında İstanbul’da kuruldu. İlk yıllarda imalat grubunda üretim yaparken, zamanla perakende ürünlerini de portföyüne ekledi. Bugün Elit Çikolata, çikolata kaplı draje çeşitlerinden madlen çikolatalara, spesiyal çikolatalardan tablet çikolatalara kadar çikolatanın hemen her çeşidinden oluşan dev ürün yelpazesiyle, Elit ustalığını dünyanın birçok ülkesinde çikolata severlere sunmaktadır. Benzersiz lezzetini, üretiminde kullandığı hammadde kalitesi ve titiz servis anlayışıyla Elit Çikolata, ustalığını gururla geleceğe taşıyor.
Ender
2015 yılında firma, Kahramankazan Organize Sanayi Bölgesi ve Kilis Organize Sanayi bölgesinde bulunan toplam 3 fabrikasıyla, çikolata ve gofret sektöründe faaliyet göstermektedir. Ender Fabrikaları, son teknoloji makinalar ve konusunda uzman personeliyle, toplam 16.000 m2 lik üretim alanında, yıllık 14.000 ton üretim gerçekleştirmektedir. Üretim bantlarıve AR-GE laboratuvarları hijyenik şartlarda gıda kodeksine uygun olarak hazırlanmış olup, her zaman insan ve çevre sağlığını gözeterek, ürünlerini yüksek kaliteli hammaddelerle üretim yapmaktadır. Her türlü gelir seviyesindeki kişilere hitap eden ürünleri, sadece ülke ekonomisini değil, aynı zamanda toplumun kültürünü, sosyal yapısını, sağlığını ve psikolojik değerlerini de göz önüne almaktadır. Teknolojinin yaygınlaşmasıyla , her türlü gelişmeden anında haberdar olan tüketicinin gittikçe artan yüksek beğeni kalitesini dikkate alarak , AR-GE ve UR-GE çalışmalarını devam ettirmektedir. Üretimde kaliteli yağ, kakao, fındık ve şeker kullanılmakta, üretim reçeteleri talebe bağlı olarak güncellenerek , insan sağlığını tehdit eden unsurlar gıda kodeksinde yer alan esaslar dahilinde ortadan kaldırılmaktadır. 100’ün üzerindeki çikolata çeşidini, son teknoloji makinalarla donatılmış, konusunda uzman teknik personeliyle lezzet ve kalite yönünden tatmin edici bir üretim prosedürü ile tüketicinin beğenisine sunmaktadır.