Çikolata Ustası Philippe Suchard – Suchard
Cailler‟nin çikolata akımına öncülük etmesinden kısa bir süre sonra, 1826‟da Philippe-Suchard (1797-1874) ikinci önemli girişimci olarak karşımıza çıkmıştır. On iki yaşındayken Suchard, Neuchatel‟deki bir eczaneye hasta annesine bir miktar çikolata almak için gönderilmiştir; çikolatanın 6 frank tuttuğunu ve bunun da bir işçinin üç günlük yevmiyesine denk geldiğini öğrenen Suchard, bu durumdan etkilenmiştir ve bu tecrübesi sonrasında Suchard çikolata imalatına girmiştir. Günümüzde hâlâ çikolata sektöründe önemli bir isim olan Suchard, 1826 yılında çikolata üretimine baĢlamıştır ve „Serrierers‟ olarak da bilinen bölgede çikolata fabrikası kurmuştur. Suchard da Cailler gibi fabrikasında kendi icadı olan yerel makinalar kullanmaya başlamıştır. Bunların arasında dünyanın ilk „mélangeur‟ü yani karıştırma makinası da yer almıştır. 1880 yılında marka yurt dıĢına açılmıştır ve 2012 yılında Grup Mondalez International tarafından satın alınmıştır.

Çikolata Ustası Charles Amédée Kohler – Kohler
1830‟da Charles Amédée Kohler (1790-1874) o günün çikolata çeşitliliğini arttırarak kendi fabrika sistemini İsviçre‟nin Lozan kentinde kurmuştur. Diğer öncüler gibi amacı; çikolata yapımında teknolojiyi daha da ileriye götürmek olmuştur. İlk buluşu fındıklı çikolata olan Kohler‟in oğulları bu işi daha da ilerletmiştir. Bu dönemdeki diğer önemli buluş ise sütle çikolatanın birleşmesidir. Çikolatayı sütle birleştiren ilk kişinin Nicholas Sanders adlı bir İngiliz olduğu bilinir. Cook‟a göre sütü kullanarak 1727‟de „Sir Hans Sloane‟ için bir içecek hazırlayan Sanders‟ın çikolatası bilinen anlamda bir sütlü çikolata değildir; çikolata likörü ve sıcak sütle yapılan bir içecektir. Bu nedenle sütlü çikolatayı bulan ilk kişinin, Nicholas Sanders olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Gerçek sütlü çikolatanın yapımı, iki şirketin işbirliğiyle gerçekleşmiştir: Henri Nestlé ve Daniel Peter‟dir.

Çikolata Ustası Henri Nestlé – Nestlé
İsviçreli bir kimyager olan Néstle
, 1867‟de sütü buharlaştırarak süttozu elde etmeye yarayan bir işlemi keşfetmiştir ve kısa bir süre sonra süttozu suyla karıştırıldığında bebeklere ve çocuklara verilebilen bir besin türü olmuştur. Bugünkü bebek mamalarının temeli Néstle ile atılmıştır. Henri Néstle bunun çok kazançlı bir buluş olduğunu zaman içinde kanıtlamıştır ve Nestlé‟nin şirketi gelişip büyümüş ve günümüzde dünyanın en büyük yiyecek kuruluşu hâline gelmiştir. Nestlé, bütün dünyada süttozu buluşuyla tanınmış, çok sonraları çikolata imalatına başlamıştır. Türkiye‟de ilk olarak 1927 yılında İstanbul Feriköy‟de çikolata fabrikasını açmıştır. 110 yıl önce bebek mamasıyla adını duyuran Nestlé: Üretimine 12 kategoride, 800 ürünün üzerinde ürün ve 50 marka ile devam etmiştir. 1933 yılında Türkiye‟nin önemli tarımsal ürünü olan Antep fıstığını çikolatayla birleştirilerek „Damak‟ markasını oluşturmuştur. İsviçre merkezli olan Nestlé, 2014 yılından beri dünyanın en büyük gıda firması olarak kabul edilmektedir. 2017 yılında Fortune Global 500 Listesi‟nde Nestlé, 64. Sırada yer almıştır. Firmanın 29 alt markasının yıllık satıĢları 1,1 milyar ABD doları civarındadır.
Daniel Peter – Peter Chocolate/Milk
Sütlü çikolata üretiminde ikinci kişi olan Daniel Peter (1836-1919) Alsace bölgesinden gelme İsviçreli çikolata üreticisidir. Peter, Nestlé‟nin süt tozunu yeni bir tür çikolata üretmek için kullanmıştır. 8 yıllık deneme ve incelemeden sonra 1879‟da ilk sütlü çikolata paketini icat etmiştir. 1887 yılında „Chocolat au Lait Gala Peter‟ dünyanın ilk ticari olarak satılan sütlü çikolatası olmuştur. Peter‟in çikolata sektörüne kattığı bir diğer yenilik ise; elde edilen karışımdaki nemi tamamen kurutarak çikolataya kakaoyağı eklenmesi fikridir. 1917 yılında Peter‟in bir çikolata fabrikası New York‟ta açılmıştır. Bir süre sonra Nestlé ile ortaklık yapan „Peter‟s Chocolaite‟ 1951 yılında Carlis&Company tarafından satın alınmış 2002 yılında ise marka, „Cargill Incorparated‟ şirketine geçmiştir. Peter çikolata markası günümüzde varlığını korumaya devam etmektedir.

Le Bernais Rudolf Lindt – Lindt
1879 pek çok anlamda İsviçre‟nin adını duyurduğu yıl olmuştur; çünkü, bu yılda Le Bernais Rudolf Lindt çikolatanın kalitesini büyük oranda geliştiren „conching‟ metodunu icat etmiştir. Lindt‟in makinesine adını veren „conche‟ kelimesinin karşılığı deniz kabuğu olduğu için ve makinanın deniz kabuğuna benzemesi sebebiyle bu ismin verildiği söylenmektedir. Geleneksel „conche‟ kenarları kıvrık olan düz granit bir yataktan oluşur. Bunun üzerinde güçlü çelik kollarla bağlanmış ağır granit rulolar ileri geri hareket ettirilir. Rulolar yatağın kıvrık kenarına hızla çarptığında çikolata likörünün ruloların üstünden aşarak tekrar yatağa dönmesi sağlanır. Bu işlem sırasında hareket ile bir sürtünme ve dolayısıyla ısı oluştuğundan çikolata hamuru ve bulamacının ısısının da yükselmesine yol açar; bu ısı sayesinde bazen kakao çekirdeklerinin önceden kavrulması gerekmeyebilir. 72 saat hatta bazen daha da uzun süren bu rock-and-roll iĢleminin sonunda çikolata istenen lezzetli kıvamına ulaşır. Ayrıca işlem çikolata parçacıklarını ufalayıp küçülttüğü için çikolata hamuru tamamen pürüzsüz hâle gelir.

Jean Tobler – Toblerone
Jean Tobler, Bern‟de özel bir şekerlemeci açarak kendi çikolatalarını yapıp satmaya başlar. 1899 yılında ünlü „Toblerone‟ çikolatasını ilk kez pazarlar ve hâlâ çok popüler olan bu çikolatanın kesiti üçgen biçiminde olması bakımından diğer çikolatalardan ve markalardan ayrılır. Tobler markasına özgü bir başka buluş ise zamanla kaliteli çikolatanın dışını kaplamak için kullanılan çikolata sıvısındaki kakaoyağının kristalleşerek çikolata yüzeyinin kötü bir renge dönüşmesine sebep olacağı düşüncesiyle „ıslah etme‟ işleminin keşfedilmesidir. Tobler‟in firması 1970 yılında Suchard ile ortaklık kurmuştur ve bu ortaklık devam etmektedir. Günümüzde Toblerone‟un fabrikası hâlâ Bern‟de bulunmaktadır ve çikolata paketlerinin üzerinde İsviçre‟nin meşhur „Cervin‟ dağı yer almaktadır.
